Usein kysyttyjä kysymyksiä

Miten uusin passini tai henkilökorttini?

Ajankohtaiset ohjeet passi- ja henkilökorttihakemuksen tekemiseen löytyvät poliisin sivuilta. Linkit ohessa:

Poliisi.fi - Näin haet passia

Poliisi.fi - Näin haet henkilökorttia

Poliisitube (YouTube.com) - Video-ohje passin ja henkilökortin hakuun

Pähkinänkuoressa asia hoituu niin, että otamme sinusta virallisen passikuvan tai henkilökorttikuvan meillä. Toimitamme kuvan poliisin lupahallintoon sähköisesti ja annamme mukaasi kuvatunnuksen, jonka voit liittää osaksi passi- tai henkilökorttihakemustasi. Tästä hieman tarkemmin seuraavan pääotsikon alla.

Passi- tai henkilökorttihakemuksen voit tehdä poliisin verkkopalvelussa. Passia ja henkilökorttia haetaan samalla hakemuksella. Voit hakemusta tehdessäsi valita haluatko hakea kumpaakin vai vain toista. Hakemuksen tehtyäsi saat tiedon, tarvitaanko käyntiä poliisiasemalla. Jos tarvitaan, voit valita, haluatko varata ajan etukäteen verkossa vai pistäytyä paikkakuntasi poliisiasemalla jonotusnumeroperiaatteella.

Tehtyäsi hakemuksen ja käytyäsi mahdollisesti vielä sitä poliisiasemalla täydentämässä, toimitetaan passi valitsemaasi valtuutettuun toimipisteeseen yleensä noin viikossa tai kahdessa, mutta toimitusaika voi myös vaihdella.

Miten toimitan passi- tai henkilökorttikuvan poliisille?

Kaikkein helpoin keino on antaa meidän toimittaa kuva poliisin lupahallintoon puolestasi sähköisesti. Tällöin saat passikuvauksen yhteydessä meiltä kuvatunnuksen, jolla Poliisi tunnistaa kuvasi.

Kuvatunnus voidaan toimittaa sinulle tekstiviestitse, sähköpostitse tai paperille tulostettuna. Liitä saamasi kuvatunnus sähköiseen passi- tai henkilökorttihakemukseen.

Voinko toimittaa passi- tai henkilökorttikuvat poliisille paperilla sähköisen toimituksen sijaan?

Kyllä, mutta suosittelemme sähköistä toimitusta sen helppouden vuoksi. Etenkin poliisin näkökulmasta sähköisesti Lupahallinnolle toimitettu kuva on helpompi käsitellä. Tämä auttaa osaltaan lyhentämään passi- ja henkilökorttihakemusten käsittelyaikoja. Lisäksi paperikuvaa käyttäessä tulee käynti poliisiasemalla välttämättömäksi.

Jos kuitenkin haluat, voit ottaa paperille tulostetut kuvat mukaasi mennessäsi tekemään hakemusta poliisivirkailijan kanssa.

Kuinka pitkä toimitusaika on passi- tai henkilökorttikuvalla?

Lähetämme kuvat poliisille sähköisesti käytännössä saman tien. Saat poliisin kuvatunnuksen noin 5 - 20 minuutissa. Paperikuvat saat halutessasi mukaan keskimäärin samassa ajassa.

Kiireisinä tai muuten poikkeuksellisina päivinä, kuten laiterikkojen tai sairaustapausten sattuessa, toimitusaika voi hieman vaihdella. Ilmoitamme tarkemman toimitusajan ottaessamme tilausta vastaan. Keskimäärin olemme pystyneet pitämään toimitusajasta hyvin kiinni varsinkin kun palvelu ei nykyään ole yhden koneen varassa :)

Kuinka valmistautua passi- tai henkilökorttikuvaan?

Passikuvaan voit tulla sellaisena kuin olet.

Henkisesti kannattaa valmistautua siihen, että passikuva otetaan meillä aina ilman silmälaseja. Periaatteessa silmälasit sallitaan passikuvassa, kunhan ne eivät liiaksi peitä kasvonpiirteitä tai aiheuta heijastuksia. Olemme kuitenkin päätyneet linjaamaan, että otamme passikuvan aina ilman silmälaseja. Näin voimme paremmin taata sen täyttävän tarkoituksensa virallisena asiakirjakuvana, menevän varmemmin läpi myös lupakuvia käsittelevän viranomaisen tarkastuksesta ja voimme paremmin mielin pitää palvelulupauksemme.

Silmälasien ongelmallisuudesta passikuvissa vihjaistaan myös poliisin lupahallinnon ohjeistuksessa.

Lisäksi passikuvaan tullessa kannatta välttää todella räväkkää meikkiä ja näyttäviä irtoripsiä, sillä nämä saattavat johtaa myös poliisin lupaviranomaisen hylkäämispäätökseen. Monenlaisen kanssa kyllä pärjätään, joten ihan pienistä ei kannata huolehtia.

Jos olet epävarma, tule ja kysy. Henkilökunnallamme alkaa olla reippaasti yli vuosikymmenen kokemuksella kohtuullisen hyvä tuntuma siitä, mistä saamme hyväksytyn kuvan aikaan :)

Kuinka kauan passikuva on voimassa?

Passikuvan pitää olla hakemusta tehdessä alle kuusi kuukautta vanha. Alle kuusi kuukautta sitten otettua passikuvaa voi uudellenkäyttää henkilökorttia hakiessa tai päinvastoin.

Käykö passikuva myös ajokorttiin?

Käy. Ajokorttihakemukseen tulee liittää kaksi kappaletta passikuvia. Passikuvauksen yhteydessä poliisille sähköisesti toimitettavaa kuvaa ei voi suoraan hyödyntää ajokorttihakemuksessa. Jo otetun henkilökortti- tai passikvuan voi kuitenkin hyödyntää, mikäli sinulla on voimassa oleva passi tai henkilökortti, jossa kuvaa on jo käytetty.

Lähde: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom – Ajokortti-info

Onko liikkeeseen esteetön pääsy?

Kyllä, aina passikuvakoppia myöden :)